Har konst förändrats med tiden?

Rubriken för denna text är en fråga som jag länge har gått och funderat på. Frågan ”Har konst förändrats med tiden?” kanske verkar aningen konstig, varför går man runt och tänker sådana tankar kanske ni tänker, och det ska jag försöka förklara nu.

Det jag menar med frågan är att om vi tittar på konst målad längre tillbaka i tiden, så är det alltid en av tre saker som målas:

  • Människor
  • Djur
  • Natur

Dessa tre förekommer i så väl Leonardo Da Vincis målningar som Anders Zorns.

Framförallt var det mycket populärt förr i tiden att måla den nakna människokroppen, både män och kvinnor. Detta är något som i dagens konstvärld nästan helt har försvunnit, kanske är det för att vi numera ser tillräckligt nakna kroppar på andra ställen att den nakna kroppen i målad form inte längre är intressant, kanske har det blivit en slags tabu att måla naket, vem vet? Det vi vet iallafall är att vi numera befinner oss i den så kallade postmodernismen.

På senare tid (sedan 1900-talets första hälft) har postmodernismen inom konst helt och hållet kastat om begrepp, utförande och framförallt resultat.
Det är bara att titta på konstverk av konstnärer som Andy Warhol, som med sin (totalt) 204×328 centimeter stora konstverk bestående av 32 individuella tavlor innehållande olika Campbell soppburkar, så förstår man att denna konst är helt annorlunda från det som målades tidigare århundraden.

Givetvis målas det fortfarande målningar med människor, djur och natur, men i ett postmodernistiskt konstsamhälle finns det också plats för konstverk föreställande soppburkar, flaggstångar brutna i toppen och inte minst rondellhundar.

Om ni någon gång besöker en postmodernistisk utställning, tänk på det jag skrev i denna text. En kul sak ni kan göra är att föreställa er hur nästa konstperiod kommer se ut, blir det en renässans 2.0? post-post modernism? eller kommer vi få se en helt ny konstform, neo modernism kanske?