Roliga lek och lär leksaker

Pedagogiska leksaker kallas också för ”lek och lär leksaker”. Det finns en tanke med så kallade pedagogiska leksaker och det är att de samtidigt som de är roliga och underhållande också utbildar barnen under leken. Men ibland kan det vara svårt att avgöra vart gränsen går mellan ”vanliga” leksaker och pedagogiska leksaker. Man kan säga att det finns ett par grundregler för att en leksak ska få benämnas för just ”pedagogisk leksak”, eller ”lek och lär leksak”. Dessa leksaker lär barnen något, en färdighet, eller någon sorts kunskap. Det huvudsakliga syftet med pedagogiska leksaker är inte att roa barnet. Leksakerna ska också träna barnet att tänka samt träna fysiska färdigheter. Ett lättare sätt att definiera pedagogiken bakom leksakerna är att tänka att dessa ofta är modeller av många saker som vi vuxna gör, då främst dockor, bilar, saker som behövs för att baka och laga mat.

Lego bra lär leksak

De flesta barn har någon gång lekt med lego och byggt både maskiner, ladugårdar och hus. Det bästa med lego är att det lär barnet en hel del, att sätta samman, att konstruera/designa och även om färg och form. När barnet är riktigt litet kan det räcka med att lära sig koordinationen att sätta samman bitar som passar respektive passar mindre bra. Med lego kan barnet utvecklas i samma takt som de växer och börjar utmana sig själv med mer avancerade byggnader och figurer. En annan bra sak med lego är att det går att variera i oändlighet och det går bra att leka med lego tillsammans i flera olika åldrar.

Leksaker med anvisningar

Ju äldre barnet blir desto mer utmanande går det att bygga med lego. I en del förpackningar är det meningen att barnet ska bygga något särskilt utefter anvisningar och här får barnet verkligen utnyttja sin kapacitet i konstruktionstänkande. Dessa bitar brukar också vara mycket mindre och mer avancerade vilket ökar både finmotoriken och att kunna se helheten i projektet, hur det ska tänkas se ut när det är klart.