Noter är opedagogiska

      Kommentarer inaktiverade för Noter är opedagogiska

Jag råkade ramla över en studie om hur barn lär sig noter på bästa och enklaste sätt och tyckte den var väldigt intressant. Jag har tidigare arbetat mycket med barn och inlärning men då som fotbollstränare, men allt som har med barn och inlärning tycker jag är mycket intressant och jag tror att det går att ha nytta av olika metoder även i andra sammanhang. Våra så kallade traditionella noter kan vara väldigt svåra för ett barn att greppa då det är svårt för barn att se något mönster i det hela. Men genom ett helt nytt inlärningsschema har det testats på barn att lära sig noter genom djurbilder och färger. Det är en gitarrlärare som har kommit på den här nya inlärningsmetoden.

Noter blir djur & färger

Gitarrläraren heter Hannu Annala och genom hans frustration över att dennes elever i 8-12 års åldern inte tycktes greppa det där med noter så tog han till slut saken i egna händer. Genom att se noter i form av djur så kan barnen lära sig läsa noter tre gånger snabbare än genom den traditionella metoden. Metoden går ut på att djuren och färgerna får representera olika toner, till exempel så har delfinen en hänvisning till tonen D och har en blå färg medan elefanten representerar tonen E och är lila.

Not-bok med klistermärken

Barnen har fått en egen not-bok med klistermärken som ska föreställa de olika not-djuren och som barnen klistrar på sitt instrument. Tack vare bilderna på klistermärkena kan barnen med lätthet följa djurmotiven istället för noterna och på det viset lära sig att spela. Barnet lär sig att följa både djurmotiv, noter och färger. När barnen fortare lär sig att förstå så tycker dom också att det blir mycket roligare att spela och det blir en positiv spiral för dom och de är motiverade att lära sig spela mer.